Peleții sunt granulele obținute din diverse materii prime ca rumeguș sau talas de lemn (brad, pin, fag, stejar), orice fel de resturi vegetale (paie, rapiță) obținute prin presare mecanică. Utilizarea acestora aduce mai multe beneficii atât consumatorului, cât și mediului înconjurător.
Investițiile într-un nou sistem de încălzire sunt costisitoare și, prin urmare, ar trebui să fie profitabile pe termen lung. Creșterea severă a prețurilor și riscurile imprevizibile caracterizează piața combustibililor fosili. În comparație, aprovizionarea cu peleți din lemn din pădurile domestice este mult mai sigură și mai puțin volatilă.
Avantajele de ordin economic ale peleților de lemn sunt izbitoare: în comparație cu petrolul fosil sau gazul natural, puteți economisi aproximativ jumătate din cheltuielile cu combustibilul dacă folosiți peleți.
Un factor important pentru rentabilitatea încălzirii cu peleți de lemn sunt dispozitivele de încălzire extrem de eficiente care au fost dezvoltate pentru acest combustibil solid. Cazanele de încălzire centrală cu peleți de lemn, precum și sobele transformă mai mult de 90% din energia conținută în combustibil în căldură utilizabilă.
Cazanele cu peleți sunt recunoscute pentru confortul ridicat conferit utilizatorului, operare ușoară și curățenie. Aprinderea, controlul și curățarea cazanului se întâmplă într-un mod complet automat. Ceea ce îi rămâne de făcut proprietarului este golirea cutiei de cenușă o dată sau de două ori pe sezonul de încălzire.
Sobele cu peleți de lemn au avantaje ridicate de confort față de sobele de lemn convenționale. Odată umplut cu peleți de lemn, soba asigură automat încălzirea constantă timp de 2-3 zile. O dată pe săptămână sau la două săptămâni cenușa trebuie îndepărtată. În esență, această combinație de costuri reduse cu combustibilul și dispozitivele de încălzire eficiente face ca utilizarea peleților să fie atât de rentabilă.
Un avantaj crucial al folosirii peleților de lemn sunt emisiile extraordinar de scăzute. Combustibilul uscat, reglarea electronică a aerului de ardere și camera de ardere la cald asigură o ardere optimă și curată.
Amprenta de carbon a peleților de lemn poate fi neutră sau aproape de neutru. Un studiu realizat de The Alliance for Green Heat și VU University Amsterdam a arătat că încălzirea cu peleți de lemn poate emite aproximativ o zecime din carbon față de încălzirea cu combustibil fosil. Dacă pădurile din care a fost preluată materia primă a peleților de lemn sunt gestionate în mod sustenabil, amprenta generală de carbon este redusă drastic în comparație cu folosirea combustibililor fosili.
În general peleții se vând ambalați în saci de 10 kg, 15 kg (etc.) sau big-bag (1200Kg). Prețul peleților este dat de materia prima din care sunt realizați cât și de modul în care sunt ambalați.