Din ce în ce mai populare în România, brichetele (sau bricheții) sunt un combustibil natural ce se obține prin comprimarea mecanică a resturilor vegetale, a rumegușului, a lemnului, a paielor etc. Brichetele ecologice pot fi folosite pentru uz casnic, dar și pentru uz industral. Acestea sunt realizate din materiale de calitate, naturale și reciclate și se folosesc pentru aprinderea focului în sobe, în centrale termice/cuptoare cu lemne sau în șeminee. Mai jos vor fi prezentate avantajele utilizării brichetelor de rumeguș față de utilizarea lemnului.
Brichete de rumeguș
Brichetele din rumeguș sunt formate prin presarea resturilor rămase în urma prelucrării lemnului, oferind astfel și o utilizare practică pentru aceste rămășițe. Pe lângă faptul că ajută la stoparea defrișărilor masive, brichetele de rumeguș mai au și alte avantaje ce merită a fi luate în considerare.
Brichetele de rumeguș au o umiditate foarte scăzută – o medie de 6-8% în interiorul lor – ceea ce determină o ardere lentă, întreținând focul pe o durată de până la 4 ore. Și când vine vorba de cantitatea de căldură emisă, brichetele sunt net superioare lemnului. Acestea au o capacitate termică excepțională reușind să rețină căldura pe o perioadă de timp mult mai mare pe lângă o temperatura mai ridicată în interiorul focarului din cazan. Acest lucru se datorează densității regăsite în brichete. Porozitatea lor fiind una foarte scăzută se va produce o flacără mai densă decât cea produsă de arderea lemnului.
Spre deosebire de lemn, brichetele din rumeguș ard cu un conținut redus de cenușă raportat la volumul de combustibil utilizat (lasă aprox. 1% din volumul lor). Astfel, curățarea sistemului de încălzire se face mult mai ușor. Datorită umidității scăzute, dacă alegeți brichete de rumeguș, veți observa cantitatea infimă de fum pe care acestea o produc.
Alte avantaje pentru care vă încurajăm să achiziționați brichete de rumeguș sunt ușurința de manipulare și stocare și posibila reducere a costurilor de transport. Forma compactă a brichetelor le face ușor de stivuit și nici nu ocupă la fel de mult spațiu precum lemnul. Mai mult decât atât, utilizarea brichetelor vă scutește de timpul și efortul pierdute cu spargerea lemnelor pentru foc. Singura condiție de împlinit este ferirea brichetelor de umezeală, de aceea este de preferat să le depozitați în pungile sau sacii în care le-ați cumpărat. Pentru a proteja mediul înconjurător, opțiunea folosirii de brichete cu rumeguș este foarte bună întrucât ele conțin dioxid de carbon neutru, ceea ce înseamnă că atunci când se aprinde focul cu ajutorul lor, cantitatea de dioxid de carbon emisă este neglijabilă; de asemenea, acestea sunt produse prin reutilizarea resturilor de lemn, deci se evită astfel poluarea prin deșeuri de lemn.